No proszę, ostatni wpis użytkownika ponad rok temu a jak w gminie nie było stałego łącza internet dla wsi tak nie ma. Dobrze że chociaż była okazja podłączyć się do miejskiej wody ja akurat to zrobiłem choć wielu mieszkańców sądzi że studnie betonowe lub głębinowe zapewnią im na wieki czystą wodę, oby się czasami nie pomylili. Teraz była ostatnio szansa na gaz ziemny, ale niestety, ludzie nie chcą bo trzeba za to płacić, a co butle z gazem za darmo dostajecie? Tam gdzie obecnie przebywam są takie media jak woda, kanalizacja, prąd elektryczny, telefon, internet kablowy, radiowy i światłowodowy, do wyboru do koloru, te media są praktycznie w każdym domu i nikt nie narzeka że musi płacić. Ludzie jesteśmy w 21 wieku, wielu was walczyło o zmianę ustroju, teraz gdy macie szansę unowocześnić swoje domostwa to wy się boicie tego. Przypomniała mi się scena z filmu gdzie starsza kobieta siedzi w wiejskiej chacie i patrzy na żarówkę mówiąc" po co ta elektryfikacja wystarczy lampa naftowa" Czy wy dziś wyobrażacie sobie życie bez światła? Wątpię, to samo jest z bieżącą wodą, kanalizacją mediami jak tv, radio czy internet. Wielu z was powie że telewizor jest złodziejem czasu a ilu z was go nie włącza? Chyba nie ma takiego który nie popatrzy na telewizję. Gaz ziemny obecnie jest doskonałą alternatywą zarówno do gotowania na kuchenkach jak i grzania wody czy ogrzewania domu. Nowoczesne piece gazowe są oszczędne, skomputeryzowane dzięki czemu można regulować temperaturę w danych pomieszczeniach. W stronach gdzie przebywam ludzie mają dwa źródła ogrzewania, ogrzewanie gazowe i kominek z płaszczem wodnym który ogrzewa instalację CO lub ma kanały z nadmuchem ciepłego powietrza z płaszcza wodnego. Ci którzy korzystają z takiej alternatywy ogrzewania domów twierdzą że koszt jest porównywalny z kosztem ogrzewania na paliwo stale (węgiel, miał czy koks) lecz komfort i możliwości są nie porównywalne. Uważam że wejście w epokę 21 wieku powinna mieszkańców mojej gminy zmobilizować do pozytywnego działania w rozwoju nowoczesności.