Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Witamy na forum Kunena!

Podziel się z nami i naszymi użytkownikami, kim jesteś, czym się interesujesz i dlaczego postanowiłeś do nas dołączyć.

Serdecznie zapraszamy wszystkich nowych członków naszej społeczności i mamy nadzieję że zagościsz u nas na dłużej!

TEMAT: Internet światłowodowy

Internet światłowodowy 8 lata 10 miesiąc temu #338

• Wilku
  • Wilku Avatar
  • Świeżak
  • Oklaski: 0
Witam mam pewne pytanie. Słyszałem że podobno w województwie Mazowieckim był projekt o ogólnie dostępnym internecie światłowodowym. Czy ten projekt był także w naszej gminie?? I które miejscowości były brane pod uwagę podczas jego realizacji. Jeżeli ktoś wie proszę o udzielenie odpowiedzi ponieważ w mojej miejscowości jedynym dostępem źródłem internetowym jest internet bezprzewodowy który strasznie słabo działa. A i ciekawi mnie czy ten projekt jest już zakończony czy będzie realizowany.

Zapraszam do dyskusji.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Internet światłowodowy 8 lata 10 miesiąc temu #340

• rymy
  • rymy Avatar
  • Administrator
Mówimy o projekcie IDM (Internet dla Mazowsza). Jest to projekt który zakładał budowę światłowodowej sieci szkieletowej na terenie woj. mazowieckiego - ta sieć przebiega również przez gminę Długosiodło. Jest on skierowany nie do końcowych użytkowników ale do operatorów, tzn. każdy operator telekom. może w tej chwili włączyć się w tą sieć i świadczyć usługi dla końcowego użytkownika.

Tu jest mapa tej sieci -> www.kbto.pl/public/files/GRAFIKA_strony/Mapa_2285.jpg

Jeśli chodzi o tego operatora to nie musi to być wielka firma - wystarczy, że ktoś prowadzi działalność w zakresie świadczenia usług telekom. może wpiąć się w tą sieć i sprzedawać internet dla mieszkańców kładąc swoje własne kable lub stawiać bezprzewodowe punkty dostępowe.

Sieć już działa, w tej chwili rolę do odegrania mają firmy które będą chciały dotrzeć do końcowego klienta.

Internet światłowodowy 8 lata 3 miesiąc temu #537

Od ostatniego wpisu minęło 6 miesięcy, czas poruszyć temat dostępu do internetu, nie uciekniemy od tego medium, internet dziś to jak radio czy telewizja, gdzie nie ma dostępu do telewizji lub brak fal radiowych to o tych miejscach mówi się "diabeł mówi dobranoc", czy nie ma rzeczywiście żadnego porządnego usługodawcy który dał by dobry internet ludziom za nie wygórowane kwoty abonamentu? Czy raczej w gminie Długosiodło na internet doczekają się nasi prawnuki? Pan wójt powinien pomyśleć o jakiś przetargach na te usługi a jeśli on nie jest instytucją uprawnioną to powinien aktywować się w kręgach górnych stołków. Nasz wójt jest cwany facet i obrotny a w gminie Długosiodło jeszcze nie ma internetu. To kapkę wstyd las mieszkańców którzy oczekują realnego dostępu do internetu, a nie tylko dostępu przez LTE które ma być bez ograniczeń, lecz nie powiedziano że z ograniczeniami prędkości po wykorzystaniu pakietów. Byłem w innych regionach polski gdzie ludzie słysząc o gminach gdzie nie ma stałego stępu do internetu nie mogą uwierzyć własnym uszom. Panie wójcie bardzo prosimy o odpowiednie reakcję w związku z tym, niech wejdzie naprawdę do naszej gminy dwudziesty pierwszy wiek a nie tylko o dwudziestym pierwszym wieku dowiadujemy się z tv.

Internet światłowodowy 6 lata 11 miesiąc temu #1186

• cyberslaw
  • cyberslaw Avatar
  • Młodszy forowicz
No proszę, ostatni wpis użytkownika ponad rok temu a jak w gminie nie było stałego łącza internet dla wsi tak nie ma. Dobrze że chociaż była okazja podłączyć się do miejskiej wody ja akurat to zrobiłem choć wielu mieszkańców sądzi że studnie betonowe lub głębinowe zapewnią im na wieki czystą wodę, oby się czasami nie pomylili. Teraz była ostatnio szansa na gaz ziemny, ale niestety, ludzie nie chcą bo trzeba za to płacić, a co butle z gazem za darmo dostajecie? Tam gdzie obecnie przebywam są takie media jak woda, kanalizacja, prąd elektryczny, telefon, internet kablowy, radiowy i światłowodowy, do wyboru do koloru, te media są praktycznie w każdym domu i nikt nie narzeka że musi płacić. Ludzie jesteśmy w 21 wieku, wielu was walczyło o zmianę ustroju, teraz gdy macie szansę unowocześnić swoje domostwa to wy się boicie tego. Przypomniała mi się scena z filmu gdzie starsza kobieta siedzi w wiejskiej chacie i patrzy na żarówkę mówiąc" po co ta elektryfikacja wystarczy lampa naftowa" Czy wy dziś wyobrażacie sobie życie bez światła? Wątpię, to samo jest z bieżącą wodą, kanalizacją mediami jak tv, radio czy internet. Wielu z was powie że telewizor jest złodziejem czasu a ilu z was go nie włącza? Chyba nie ma takiego który nie popatrzy na telewizję. Gaz ziemny obecnie jest doskonałą alternatywą zarówno do gotowania na kuchenkach jak i grzania wody czy ogrzewania domu. Nowoczesne piece gazowe są oszczędne, skomputeryzowane dzięki czemu można regulować temperaturę w danych pomieszczeniach. W stronach gdzie przebywam ludzie mają dwa źródła ogrzewania, ogrzewanie gazowe i kominek z płaszczem wodnym który ogrzewa instalację CO lub ma kanały z nadmuchem ciepłego powietrza z płaszcza wodnego. Ci którzy korzystają z takiej alternatywy ogrzewania domów twierdzą że koszt jest porównywalny z kosztem ogrzewania na paliwo stale (węgiel, miał czy koks) lecz komfort i możliwości są nie porównywalne. Uważam że wejście w epokę 21 wieku powinna mieszkańców mojej gminy zmobilizować do pozytywnego działania w rozwoju nowoczesności.
Czas generowania strony: 0.158 s.

Kontakt w sprawach technicznych

• Urząd Gminy Długosiodło
    ul. Kościuszki 2
    07-210 Długosiodło
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • tel. 29 64-23-650

Kontakt w sprawie treści strony

• GCIKSiR w Długosiodle
    ul. Królowej Jadwigi 36
    07-210 Długosiodło
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • tel. 29 74-12-187

www.dlugosiodlo.pl

Witryna prowadzona jest przez Urząd Gminy Długosiodło oraz Gminne Centrum Informacji, Kultury, Sportu i Rekreacji w Długosiodle.

Strona korzysta z plików cookie dla celów technicznych. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.