Gospodarstwa Ekologiczne

GOSPODARSTWA EKOLOGICZNE W NASZEJ GMINIE

13 października 2009 odbył się uroczysty warsztat podsumowujący działania pionu B – ROLNICTWO EKOLOGICZNE w projekcie „Między Bugiem a Narwią. Partnerstwo na rzecz efektywności ekologicznej” .Organizatorem był Społeczny Instytut Ekologiczny. Warsztat ten odbył się modelowym gospodarstwie ekologicznym Pañstwa Anity i Mariusza Mierzejewskich w miejscowości Wiśniewo w gminie Ostrów Mazowiecka.

PionB - „Rolnictwo ekologiczne” – obejmował działania, których celem było z jednej strony pokazanie rolnikom obowiązujących zasad przekształcania gospodarstw konwencjonalnych w ekologiczne, z drugiej - szansy, jaką ten typ rolnictwa może stać się dla tych rolników, którzy wykażą odwagę i zdecydują się na przekształcenie. Celom tym służyły wyjazdy szkoleniowe do demonstracyjnych gospodarstw ekologicznych w Polsce, jak również warsztaty m.in. „Jak przestawić się na rolnictwo ekologiczne chroniące bioróżnorodność” czy „Oczyszczalnie przydomowe, energia odnawialna, mała retencja – czyli efektywność ekologiczna w gospodarstwie”, a także związane z tematyką rolnictwa ekologicznego szkolenia i konferencje. Ważnym działaniem pionu B było bezpłatne sporządzenie planów przestawienia gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne dla najaktywniejszych uczestników warsztatów, które pomogą przestawić gospodarstwo; a także bezpłatne przekazanie - w ramach działañ ochrony i pomnażania agrobioróżnorodności - rodzimych ras zwierząt do przyszłych trzech modelowych gospodarstw (krowa czerwona polska, świnia złotnicka, owce).

Podsumowując projekt wręczono dyplomy i certyfikaty najbardziej aktywnym uczestnikom działañ pionu „Rolnictwo ekologiczne”. Z naszej gminy otrzymali:


Gospodarstwa te są specyficzną formą gospodarowania i produkcji żywności. Żywność wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, bez nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Dzięki wykluczeniu pestycydów i nawozów sztucznych nie powoduje zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych, ogranicza wypłukiwanie składników pokarmowych z gleby, sprzyja różnorodności biologicznej, wymaga niewielkich nakładów energii i wytwarza żywność wysokiej jakości.

Radosław Michalak